Muči vas kašalj?

Kašalj predstavlja automatski, prirodni refleks (bez čovjekove volje) koji pomaže da se iz dišnih putova izbace sekret, razni iritansi, strane čestice i mikroorganizmi. Kašalj može biti kratkotrajan, akutan, ali i kroničan. Akutni kašalj (trajanje kraće od tri tjedna) je najčešće posljedica infekcije gornjeg respiratornog puta, uglavnom kod prehlade. Drugi najčešći uzroci akutnog kašlja su upala pluća, upale sinusa te alergijske reakcije. Kronični kašalj se najčešće javlja u pušača kao posljedica kroničnog bronhitisa.
Osnovna podjela kašlja je prema stvaranju sluzi, jer se i liječenje prema tome bitno razlikuje. Tako razlikujemo produktivni kašalj (vlažni, mokri kašalj) i neproduktivni (suhi nadražajni kašalj) prilikom kojeg ne dolazi do stvaranja sluzi.

PRODUKTIVNI KAŠALJ

Ako je kašalj produktivan, tj. ako dovodi do iskašljavanja, nije ga razborito suzbijati nego valja olakšati izbacivanje sekreta, omekšavajući i razrjeđujući sluz. Iako se refleksom kašlja dišni putevi oslobađaju, ponekad je sluz toliko žilava da se ne može izbaciti, pa se koriste lijekovi ekspektoransi. Tu spadaju lijekovi sekretolitici, mukolitici i sekretomotorici, a osnovna im je karakteristika da potiču iskašljavanje bilo razrjeđivanjem, bilo mobiliziranjem sluzi.

SUHI KAŠALJ

Suhi kašalj, za razliku od produktivnog nema svoju temeljnu svrhu, a to je izbacivanja štetnih tvari iz dišnih putova; shodno tome on dovodi do iscrpljivanja bolesnika. Takav kašalj je tipičan za virusne dišne infekcije, poglavito gripu i prehladu.
Učinkovito rješenje protiv suhog nadražajnog kašlja svakako su lijekovi antitusici. Njihov mehanizam djelovanja se osniva na blokiranju samog refleksa. Jedan od takvih lijekova je i butamirat. Butamirat osim što koči sam refleks, djeluje i umjereno spazmolitički na mišiće bronha.

NA ŠTO VALJA PAZITI?

Slučajevi upornog kašlja (u trajanju duljem od sedam dana), praćeni pogoršavanjem općeg stanja ili iskašljavanjem krvi ili gustog zelenog/smeđeg sekreta, te praćenog visokom temperaturom svakako zahtijevaju liječnički pregled.
Treba imati na umu da se razni mikroorganizmi (bakterije i virusi) šire sekretima, pa tako i kašljem, te da se u slučaju zaraznih bolesti praćenih kašljem obavezno primjene temeljne zaštitne mjere poput prekrivanja usta i nosa maramicom ili rukom te posljedičnim obvezatnim pranjem ruku.

IZVOR: https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/31091/Kasalj-sto-je-i-kako-se-lijeci.html